ALERGENY – ZAGROŻENIE W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Zagrożenie w produktach spożywczych.
Alergeny to substancje powszechnie występujące w naturalnym środowisku, które nie są toksyczne, nie mają właściwości drażniących, ale jednak u pewnej grupy osób uczulonych, tzn. mających uwarunkowaną genetycznie nadprodukcję przeciwciał IgE, powodują różne objawy chorobowe. Alergia to bardzo rozpowszechnione zjawisko. Około 2% dorosłych i 8% dzieci cierpi na alergię występującą po spożyciu pokarmów. Spożycie alergennej żywności przez osobę uczuloną może wywołać reakcję skóry, układu pokarmowego, oddechowego, krążeniowego -pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy (krtani, warg, języka, twarzy), atopowe zapalenie skóry (egzemę), astmę, nieżyt nosa, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka, podciśnienie tętnicze krwi oraz zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
Aktualne przepisy i dyrektywy zawarte w piśmie:
Drodzy rodzice badania pokazują, że tylko 22 proc. Polaków czyta etykiety produktów przed wrzuceniem ich do koszyka, a tylko 50% z nich rozumie, co czyta. To bardzo niewiele. Tendencję tę trzeba jak najszybciej zmienić po to, aby dokładnie wiedzieć, co kładziemy na talerze sobie i swoim najbliższym.
Poniższe linki poświęcone są sprawą żywienia i oznakowania produktów: