Zagrożenie w produktach spożywczych.
Alergeny to substancje powszechnie występujące w naturalnym środowisku, które nie są toksyczne, nie mają właściwości drażniących, ale jednak u pewnej grupy osób uczulonych, tzn. mających uwarunkowaną genetycznie nadprodukcję przeciwciał IgE, powodują różne objawy chorobowe. Alergia to bardzo rozpowszechnione zjawisko. Około 2% dorosłych i 8% dzieci cierpi na alergię występującą po spożyciu pokarmów. Spożycie alergennej żywności przez osobę uczuloną może wywołać reakcję skóry, układu pokarmowego, oddechowego, krążeniowego -pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy (krtani, warg, języka, twarzy), atopowe zapalenie skóry (egzemę), astmę, nieżyt nosa, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka, podciśnienie tętnicze krwi oraz zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
Aktualne przepisy i dyrektywy zawarte w piśmie: upload/file/Pismo_Z_Kuratorium_.pdf
Drodzy rodzice badania pokazują, że tylko 22 proc. Polaków czyta etykiety produktów przed wrzuceniem ich do koszyka, a tylko 50% z nich rozumie, co czyta. To bardzo niewiele. Tendencję tę trzeba jak najszybciej zmienić po to, aby dokładnie wiedzieć, co kładziemy na talerze sobie i swoim najbliższym.
Poniższe linki poświęcone są sprawą żywienia i oznakowania produktów:
http://cojesc.net/zdrowe-odzywianie/
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/
| |||||||||
Pn | Wt | Śr | Cz | Pi | So | Ni | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 |